Continue begeleiding 

Een barende vrouw heeft zachtheid, ruimte, beweging, stilte, veiligheid, gedimd licht, rust en vertrouwen nodig. Dit kan ik samen met jullie en voor jullie creëren en hier zal ik over waken. In de continue begeleiding zijn onze gesprekken en samenzijn belangrijk. We leren elkaar goed kennen, zodat ik me kan aanpassen aan jullie en jullie wensen. Ik ondersteun overal waar nodig: ik kan masseren, tips geven over houdingen, naar behoefte gebruikmaken van druk- en acupunctuurpunten, zorgen voor de basis - genoeg drinken en eten en adviseren over de communicatie met zorgverleners.

Ik geloof in de vrouw, ik geloof in de vrouw en haar mooie lijf, ik geloof in de samenwerking tussen moeder en kind naar een natuurlijk geboorteproces.

 Ceremonie van de geboorte 

Als koppels gaan trouwen, doen ze er alles aan van deze dag de mooiste van hun leven te maken. Maanden, misschien zelfs jaren, zijn ze aan het voorbereiden en plannen. De lekkerste taart, de mooiste jurk en de beste fotograaf: het mag best wel wat kosten. De geboorte van jullie kind verdient net zo veel aandacht, tijd en energie. Een goede voorbereiding, samen sterk zijn, bewust zijn van de keuzes die je hebt, voelen waar er mogelijk nog onzekerheden liggen, vertrouwen voelen, mensen bij elkaar brengen die je steunen in deze reis. Laat de dag waarop niet alleen een kind, maar ook twee ouders worden geboren, de mooiste dag van jullie leven zijn!

De eerste 40 dagen

Wanneer er een kindje wordt geboren, wordt er ook een moeder -opnieuw- geboren. Je lijf heeft negen maanden hard gewerkt om een baby te laten groeien en bloeien en na de geboorte heeft je lijf negen maanden nodig om weer terug te herstellen.  In veel culturen is het gebruikelijk dat moeder en kind tijdens de eerste 6 weken ontzien worden van o.a. huishoudelijke taken, prikkels van buitenaf en volledig in de gelegenheid worden gesteld om te settelen, te landen van de bevalling, fysiek en emotioneel te herstellen, ruimte krijgen om optimaal te kunnen verbinden en hechten met hun kindje en gezin en de borstvoeding een goede start te geven.
Hierin kan ik jullie vanaf 2021 ook in ondersteunen als postpartum doula. Ik kan jullie helpen met huishoudelijke taken, het doen van boodschappen, verzorgen van gezonde en voedende maaltijden voor de kraamvrouw en gezin.  Maar ook ben ik er voor emotionele ondersteuning en als luisterend oor. Ik kan je lijf ondersteunen d.m.v.  Bengkung Belly Bind, postnatale massage, een yonisteam en je kraamperiode afsluiten met het sluitingsritueel.

Mijn eigen doula-effect 

Als vrouw, moeder van zes kinderen én doula vind ik het heel belangrijk dat jullie vertrouwen en steun vinden in mijn aanwezigheid, ondersteuning en begeleiding. Het is mijn passie om een vrouw in haar kracht te zetten en haar te laten vertrouwen in haar eigen lichaam. Als een rots in de branding begeleid ik aanstaande ouders in de reis naar bewuste zwangerschap en bewust bevallen. Laten we die reis samen maken, kijken wat we tegenkomen en van daaruit bewuste, geïnformeerde keuzes maken die bij jullie passen. Bij de geboorte zorg ik voor rust en ben ik er voor emotionele, fysieke en spirituele steun. Ik werk intuïtief en heb voeling voor de subtiele wensen van de vrouw en haar partner.

Respect voor de barende vrouw en haar partner;
respect voor de baby, die ook deze intense reis maakt;
respect voor jullie wensen, gedachten en gevoelens –
dát vind ik belangrijk.
 Bewust zwanger zijn en bewust bevallen


‘Doula’ is een Oud-Grieks woord, dat letterlijk ‘dienende vrouw’ betekent. Een doula is als een bevallingscoach: ze speelt een ondersteunende rol tijdens de zwangerschap en bij de geboorte. Op basis van vertrouwen en er volledig zijn helpt ze de weeën te verlichten en geeft ze de moeder zelfvertrouwen. Deze manier van bewust zwanger zijn en bewust bevallen is gebaseerd op het doula-effect. 

Het doula-effect 
Het doula-effect is ontdekt door twee kinderartsen. Zij deden onderzoek naar hechting tussen de moeder en het kind in het postpartum-stadium. Zij vroegen studenten om vrouwen te observeren na de bevalling en hun bevindingen te noteren. Bij het doornemen van de resultaten vielen de observaties van één studente wel erg op: de moeders die deze studente observeerde hadden een gemakkelijkere bevalling en een betere hechting met hun kind. 

Hoe kon dat? De studente moest bekennen dat ze zich niet aan de opdracht had gehouden. Ze was stiekem al tijdens de bevalling in de kamer gaan zitten. Haar stille aanwezigheid bleek al voldoende voor de vrouwen om zich meer op hun gemak te voelen en bewust te bevallen. Het onderzoek was weliswaar niet meer bruikbaar, maar de artsen ontdekten wel het doula-effect. 

Cijfers 
Uit onderzoek (1993) naar het doula-effect op het verloop van de bevalling blijkt dat doula leidt tot: 
· 50% minder keizersneden 
· 25% kortere duur van de bevalling 
· 60% minder verzoeken om een ruggenprik 
· 40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’) 
· 30% minder verzoeken om pijnbestrijding 
· 40% minder tangverlossingen 
 Een recenter onderzoek van Hodnett et al. (2007) onderschrijft deze resultaten. Continue steun tijdens de bevalling blijkt bovendien te leiden tot krachtigere weeën. Ging de doula een kwartiertje pauzeren, dan verdween het effect. Dit bevestigde voor mij des te meer hoe krachtig de doulatechniek kan zijn.


Regelmatig deel ik interessante artikelen via mijn pagina's op Facebook en Instagram. Volg me en praat mee! :)


Kijk ook eens...

Onder deze rubriek vind je fijne collega's van mij die mooi werk doen in de wereld van zwangerschap, geboorte en de tijd als nieuwe ouders.

Hypnobirthing bij Jonna & zwangerschapsmassage - Jonna Consten -  https://hypnobirthingbijjonna.com/

Placenta capsuleren & afdrukken - Mama Welkom's Cermonie/Sluitings Ritueel - Nikki Thissen - https://www.bodhini.net/

Draagconsulente & Lactatiekundige - Irene Valkenburg - https://inliefdegedragen.nl/

Voetreflexologie voor, tijdens en na de zwangerschap -  Annelies Hermans - http://www.liesinbalans.com/

Case-Load Verloskundige Natuurlijk bij Jeanny - Jeanny Debets -
https://natuurlijkbijjeanny.nl/

Integral pelvic Therapy, voor het creëren van balans in het bekken van de vrouw - Siridyal - https://www.pelvicbalancing.com/

Geboortefotografie in Limburg - Malies Roemen -
https://www.marliesroemenfotografie.nl/